A wystarczy:
- ok 1 kg boczniaków
- Jedna cebula
- mała kwaśna śmietana 18 %
- Pęczek świeżej pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- Makaron- tu takie grubsze spaghetti, ale może być dowolny, jak kto woli.
Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy opłukać boczniaki pod bieżącą wodą, pokroić na nie za małe kawałki, żeby było widać co jemy, posolić i podsmażyć chwilkę na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy zredukują swoją objętość- jak każde grzyby mają w sobie mnóstwo wody, należy dodać drobno pokrojoną cebulkę. i poddusić do miękkości. Dodać śmietanę, posiekaną pietruszkę oraz świeżo zmielony pieprz- dusić jeszcze ze dwie minuty. Ugotować makaron al-dente, wyłożyć na talerz i polać sosem.
Wygląda dość smakowicie, chyba powiem zeby moja mama skorzystala z przepisu.
OdpowiedzUsuńNo nic, tylko zjeść:)
OdpowiedzUsuńmniam:)uwielbiam boczniaki - ja je zazwyczaj ugotuję, a potem całe kapelusze w jajko i bułkę (lub bez jajka) podsmażam z 2 stron, i na nie kapka śmietany i maluśko na czubek zesmażonej cebulki z kiełbasą (lub bez).
OdpowiedzUsuń